KURUCUMUZ

HACI OSMAN ARIKAN

 

Hacı Osman Efendi (ARIKAN) 1910 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. Çocukluk ve gençlik döneminde temel eğitimi ve lise öğrenimi yanında Sandalzade Osman Efendi, Hafız Ali Efendi, Şakir Efendi, Dayızade Ziya Efendi ve Müderris Ali Efendi gibi alimlerin sohbetlerinde bulunarak kendisini bilimsel, sosyal ve kültürel anlamda çok iyi geliştirdi. Maraş’ın kurtuluş savaşı yıllarında, Milli mücadele döneminde, annesi şehit olduğunda henüz on yaşındaydı, Şehit evladı olduğunu her zaman gururla anlatmıştır. Hem kurtuluş savaşını görmüş hem de Çanakkale’de ikinci dünya savaşında asker olarak görev yapmıştır. 

Hacı Osman ARIKAN, 20. Yüzyılda yetişmiş asra damgasını vurmuş, Kahramanmaraş’ın siyasi, sosyal ve ekonomik yönden birçok meselesine el atmış, bu alanlarda söz sahibi olmuş ender şahsiyetlerden biridir. Çok genç yaşta küçük bir sermayeyle başladığı ticaret hayatına Cumhuriyetin ilk sanayi kuruluşlarından olan Maraş Ticaret ve Sanayi İşletmeleri T.A.Ş.’de ile sanayi sektörüne de ilk adımını atmış, kuruluşunu tamamladığı un ve çırçır fabrikalarıyla sanayiciliği zirveye taşımıştır. “Maraş Ticaret Borsası”nın kurucu başkanı olan Hacı Osman ARIKAN, ayrıca Maraş Gıda Sanayi, MARYEM, Tüsan gibi şirketlerin kuruluşuna kurucu ortak olarak iştirak etmiş; Sosyal Dayanışma Vakfı ve Ziraat Odası gibi pek çok sosyal ve mesleki kuruluşlarda kurucu üyesi olarak görev almıştır. Şehrin ilk oteli olan “Çeltik Palas”ın da kurucusu olan Arıkan, uzun süre K.Maraş vergi rekortmeni olmuştur. 

1990 Yılında, ARIKAN MENSUCAT SANAYİ ve TİCARET A.Ş.’ni kurarak tekstil sanayine ilk adımını atmıştır. Maraş’a ilk olarak paletli traktör ve biçerdöveri getirmiş ve 15-20 bin dönüm çeltik ekerek zamanın en büyük ziraatçisi olmuştur. Hacı Osman ARIKAN, iş hayatının yanı sıra siyasetle de ilgilenmiş, Belediye meclis üyeliği yapmıştır. Ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel yönden gelişmesi için büyük çaba harcamıştır. Kendi döneminde Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren sosyal, kültürel dernek ve cemiyetlere maddi manevi büyük katkılarda bulunmuştur.Merhum Osman Arıkan, halk arasında “Fukara Babası” olarak anılırdı.Muhafazakar ve mütevazi kişiliğinin yanında geniş ufuklu, kararlı, cesur, dürüst, ileri görüşlü bir yapıya sahipti. İsraftan ve gösterişten şiddetle kaçardı.Her yönüyle örnek alınabilecek bu nadir şahsiyet, büyük insan; 11 Eylül 1999 tarihinde aramızdan ayrıldı.

Ruhu Şâd olsun