Sanayide Yapay Zekânın Geleceği Ve Yeşil Dönüşümün Önemi


Sanayide Yapay Zekânın Geleceği Ve Yeşil Dönüşümün Önemi

Arıkan Mensucat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arıkan, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal dönüşümünde Anadolu’nun rolünün hayati olduğunu vurguladı. EKOFULL Dergisi’ne özel açıklamalarda bulunan Arıkan, Kahramanmaraş’ın sanayi tarihine dair derin bilgi birikimini paylaşarak, Anadolu’nun sanayileşmesinin Türkiye’nin kalkınması için kritik bir faktör olduğunu dile getirdi. Yeşil ve dijital dönüşüm konularına da değinen Mahmut Arıkan, şirketinin bu alanlardaki hazırlıklarını anlatarak yeşil enerjiye yapılan yatırımların önemine vurgu yaptı.

 

Hem alaylıyız, hem mektepliyiz

 

29 Ekim 1964 Kahramanmaraş doğumluyum. İlkokulu İstiklal İlkokulunda, Ortaokul ve liseyi Kahramanmaraş İmam Hatip Lisesi’nde okudum. Üniversite eğitimimi İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde 1987 yılında tamamladım. Rahmetli babam Kahramanmaraş’ın ilk sanayicilerindendir. 1910 doğumlu olan rahmetli babam İstiklal Savaşı’nı, 2. dünya savaşını görmüş Kahramanmaraş’ın 20. yüzyılda ekonomik, siyasi, sosyal tüm aktivitelerinde yer almış bir isim. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kuruluş yıllarında, ikinci dünya savaşı sonrasında, Kahramanmaraş’ın ekonomik, sosyal, kültürel kalkınmasında söz sahibi olmuş bir şahsiyettir. Biz de üniversiteyi bitirdikten sonra hayata çok erken atıldık. Üniversitede de okurken yine okuduğum yıllarda hep rahmetlinin yanında bulunduk. Küçük yaşta tabiri yerindeyse çekirdekten yetiştik. Yani hem alaylıyız, hem mektepliyiz.

 

Teşvik döneminden günümüze: Türkiye’nin ekonomik evrimi

 

Hayatımın kırılma noktası, rahmetli Turgut Özal.

 

1984 yılında teşvikler verdi. Türkiye’nin kalkınmasını, geleceğini Anadolu’da görüyordu ve sanayinin Anadolu’ya yayılmasını arzu ediyordu. Üretimde, ihracatta, istihdamda İstanbul sermayesi, Türkiye’de söz sahibiydi. Hatta bilirsiniz 1980 öncesi TÜSİAD’ın hükümetleri devirdiğini tekrar kurduğunu. Rahmetli Turgut Özal, Anadolu’ya teşvikler verdi. Çünkü rahmetli Özal görmüştü, “sanayiyi Anadolu’ya yayarsam, Anadolu insanını ben kalkındırırsam, onu zenginleştirirsem, istihdamı Anadolu’ya yayarsam, Türkiye’nin geleceğinin Anadolu’dan geçtiğini çok iyi biliyordu. Zaten

 

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında da Cumhuriyet’in kurulmasında da hep Anadolu öncülük yaptı. Biz bu teşviklere müracaat ettik. Bu bizim bir nevi kaderimiz, kader çizgimiz oldu. O gün iki Open-End makinesi ile başladık. 20 işçimiz vardı çok şükür bugün 1500 kişi istihdam ediyoruz. Tam bir entegre işletmeyiz. İpliğinden, örgüsüne, boyahanesine kadar bugün geldiğimiz nokta Türkiye’nin ilk 500 fi rması içerisindeyiz. O günkü o teşvikleri, Kahramanmaraşlı ve Kahramanmaraş sanayicisi de çok iyi kullandı. Tabii o yıllarda 1994 krizini, 1997-98 Asya krizini, 2001 krizini, 2008 dünya ekonomik krizini 2018 Andrew Brunson krizini gördük. Ama Kahramanmaraşlı Sanayici hep bu krizleri fırsata çevirdi. Yani bu krizler Kahramanmaraş’ta hep bir değişimin, dönüşümün vesilesi oldu. Sanayicilik hep para kazanma işi de değil, sanayicilik bir kültür işi. Türkiye’deki sanayicilik kültürü 1950’lerde rahmetli Adnan Menderes döneminde başlamış. Turgut Özal, Türkiye’nin kaderini değiştirdiği gibi, sanayici de Anadolu insanı da hep Anadolu’ya yatırım yaptı. İşte Anadolu’da bugün baktığınız zaman imalat sektöründe, üretimde, ihracatta her anlamda çok büyük dev sanayiciler çıktı. Türkiye’nin bugün ekonomisine yön veren, hep Anadolu sermayesi oldu.

 

Yeşil ve Dijital Dönüşüm stratejileri

 

Biz bunlara ikiz dönüşüm diyoruz. Bir yeşil dönüşüm, bir de dijital dönüşüm. Bu iki dönüşümü sağlayamayan firma artık Avrupa’ya, dünyaya mal satamayacak. Çok hızlı bir şekilde 2025 yılında bunlar devreye giriyor. Tabii bizler markalara üretim yapıyoruz. Markalarda bu yeşil dönüşüme, temiz enerjiye büyük önem veriyor. Biz Arıkan olarak bunun altyapısını hazırlamış vaziyetteyiz. Elektrik üretimi için GES yatırımımız inşallah 2025 yılında devreye alacağız. Enerjimizi güneş enerjisinden, sağlayacağız. Kullandığımız tüm taşıtları 2026’dan itibaren elektrikli araçlara döndüreceğiz. Hızlı bir şekilde bu değişime firma olarak hazır vaziyetteyiz.

 

Dijital dönüşümde de yine bu teknolojiye yatırımları yapıyoruz. Firma olarak bu dijital dönüşümde de çok büyük mesafe aldık. Bundan sonra da üretimde yapay zekâyı kullanacağız. Şimdi kısmi olarak bunların pilot çalışmalarımız var. İnşallah bunları da dijital dönüşümü de 2025 yılına kadar sağlamış olacağız.

 

Kahramanmaraş’ın deprem sonrası sanayi dinamiği

 

6 Şubat depreminde 11 vilayette en çok etkilenen Hatay,

 

Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya oldu. Ama sanayisi

 

çok en fazla etkilenen Kahramanmaraş oldu. Bu zarar gören firmalar da az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı olan sanayi tesisleri var. Az hasarlı olanlar üretime geçtiler. Orta hasarlı olanlar onlar da kısa bir sürede devreye girdi. Kahramanmaraş Sanayisi toplam kapasitenin %50-60 arasında kapasite kullanım oranına erişti. Tabii burada en büyük sorun sanayici şu anda çalıştıracak eleman bulamıyor. Bu Türkiye’nin genel bir sorunu haline geldi. İnşaat mühendisi var ama inşaatta çalışacak eleman yok. Öbür taraftan yeni kurulmuş sanayi tesisleri kapalı. Niye? Eleman yok. Bir taraftan Türkiye’nin en büyük sorunu 8,5 Milyon mülteciyi barındırıyoruz, mülteci sorunu var. Sanayi tesislerinde çalıştıracak eleman yok. Yani biz bunları masaya yatırıp bu işlere çözüm bulmamız lazım.

Yoksa Türkiye, beka sorunuyla karşı karşıya kalacak. Biz bu eğitim sistemimizi değiştirmemiz, mesleki eğitime çok büyük önem vermemiz lazım. Şimdi Türkiye’de bakıyoruz 6 milyon 700 bin insanımız ne eğitimde ne istihdamda, bunlar kafelerde, evinde boş vakit geçiriyor. Niye? Bu gençler mesleksiz. Eğer bu gençlere biz mesleki eğitim vermiş olsaydık, bunlar gider sanayi tesislerinde çalışır. Türkiye’nin üretimine, istihdamına katkıda bulunurdu. Yani devletimiz eğitim sistemini değiştirmesi lazım.

 

Savunma Sanayiinde yükselen bir Kahramanmaraş

 

Tekstil sektöründe de artık İtalya’nın yerini almamız, moda ve tasarımı öne çıkarmamız lazım. Bizim klasik artık sadece iplik üretimi, ham dokuma kumaş, ham örgü gibi bu üretimlerden Türkiye’nin bir an önce çıkıp moda ve tasarıma geçmesi gerekiyor.

 

Türkiye’nin son dönemlerde başarılı olduğu alanlardan

 

biri de savunma sanayi. Burada da Türkiye çok iyi mesafe aldı. Bu zamana kadar hep dışa bağımlıydık ama 5. nesil silahları üreten bir Türkiye var. TUSAŞ, ASELSAN gibi birçok savunma sanayi şirketlerimiz başarıdan başarıya imza atıyorlar. Kahramanmaraş’a da böyle bir imkân gelmesi çok büyük bir fırsattır. Savunma sanayini Ankara’dan Anadolu’ya, hani rahmetli Özal nasıl İstanbul sermayesinden kurtulmak lazım, Türkiye’nin geleceği, Anadolu sermayesi, Anadolu insanında demişse, Ankara’dan işte Kahramanmaraş’a, Hatay’a, Malatya’ya, Adıyaman’a savunma sanayi

 

şirketleri yatırım yapıyor. Kahramanmaraş’ta da TUSAŞ olarak Türkoğlu OSB’de küçük bir yatırımla geçildi. Ama Kahramanmaraşlı sanayici bu işi daha büyük bir sermayeyle yapacak. 200 milyon dolarlık bir sermayeyle savunma sanayinin Kahramanmaraş’ta geliştirilmesi için girişimde bulunuldu. Kahramanmaraş hep tekstil sektöründe, çelik mutfak, altın işletmeciliğine yatırım yapılmıştı. Savunma sanayi yatırımı Kahramanmaraş için büyük bir fırsat. Havaalanının orada 4 bin dönüm yer de endüstri bölgesi ilan edildi. Kahramanmaraş’ta da inşallah bu savunma sanayiyle beraber yüksek teknoloji yatırımlarına başlamış olacak.

 

Türkiye’nin ekonomik zorlukları ve enflasyonla mücadele stratejileri

 

Türkiye ilk defa 2001 ekonomik krizinden sonra yüksek enflasyonla mücadele ediyor. Türkiye çok hızlı bir şekilde büyüdü.

 

Çin’den sonra en hızlı büyüyen ülke olduk. Ama 2018 yılından itibaren Türkiye’de enflasyon yükselmeye başladı. Arkasından Pandemi başladı. Tabii hazine de bundan büyük zarar gördü. Pandemiden sonra piyasalarda bir toparlanma, bir hareketlenme oldu ama Türkiye’de de dünyada da enerji krizi yaşandı. Avrupa’da bundan çok etkilendi. Tabii biz gelişmekte olan ülkeyiz. Tasarrufu olmayan bir ülkedeyiz. Biz yatırım yaparken bu yatırımları nasıl yapıyoruz? Dışarıdan aldığımız kredilerle yapıyoruz. Kredi maliyetleri yükseldi, hayat pahalandı, bunlar üst üste binince Türkiye’de enflasyon patladı. Şu anda da Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek

 

bir dizi tedbirler aldı. Fiyat istikrarının sağlanması, enflasyonun düşürülmesi için alınan önlemler tabii herkesin canını yakıyor. İşte imalatçı fiyat tutturamıyor, döviz kurları

 

şu anda baskı altında. Tabi bunların yanında bizim tasarruf etmemiz lazım. Biz üretirsek, ürettiğimiz malı yurt dışına satarsak ancak bu şekilde biz hayatımızı devam ettirebiliriz, büyüyebiliriz. Türkiye’nin tek çözümü üretmek, çalışmak ve ürettiğimiz malı satmak. Hem devlet olarak kamuda büyük tasarruf etmesi lazım hem de biz vatandaş olarak tasarruf etmemiz lazım. İnşallah ben herkesin üzerine düşeni yaparsa bu programın başarılı

 

olacağı kanaatindeyim. Başka bir formül de yok. Türkiye hem enflasyonu yaşıyor hem de hayat pahalılığını yaşıyor.

 

Birlikte başaracağız

 

Devlet şu anda büyük bir yükün altında. Tabii borçlu, hazine de borçlu. İnşallah bunların da altından hep birlikte, hep beraber kalkarız. Biz Ülkemizin kalkınması için yani dünyanın gelişmiş 10 ülkesi arasında yer almamız için elimizden gelen tüm gayreti, çabayı göstereceğiz.

 
 


DİĞER HABERLER

Arıkan Mensucat'tan Tebrik

Mali Müşavir ve Muhasebeciler Odası Yönetimine Seçilen

Sanayide Yapay Zekânın Geleceği Ve Yeşil Dönüşümün Önemi

Sanayide yapay zekânın geleceği ve yeşil dönüşümün önemi

Deprem Bölgesinde İstihdam Durumu

Kahramanmaraş'ta depremlerin ardından, tekstil sektörü başta olmak üzere birçok fabrika afiş ve sosyal medya ilanlarıyla işçi aramaya başladı...

Eğitim Faaliyetleri

Personellerimizin her alanda eğitimlerine hız kesmeden devam ediyoruz...

İstanbul Expo Center Fabric & Textile Accessories Fuarı

13 - 15 Eylül 2023 tarihleri arasında İstanbul Expo Center’de düzenlenecek olan Fabric & Textile Accessories Fair buluşmak üzere 6F-02 nolu standımıza bekliyoruz!

Biyokütle Kullanımı Projesi

Türkiye’nin yeşil büyüme yolunda kalkınmasını desteklemek amacıyla sürdürebilir biyokütle

Destek Eğitim Sınıfı Açılış Töreni

Destek Eğitim Sınıfı Açılış Töreni

Uluslararası Education 4.0 Youth Proje Toplantısı

Kahramanmaraş Teknokent Yönetici Uluslararası Dijital Yetkinlik Çalıştayı Avrupa Birliği Erasmus Programı tarafından desteklenen 'Education 4.0 Youth' projesi

Uluslararası Lojistik ve Ticaret Merkezi'nden Firmamıza Ziyaret

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Uluslararası Lojistik ve Ticaret Merkezi'nin düzenlemiş olduğu...

SGK'dan Arıkan Mensucat'a Teşekkür Belgeleri

Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri kapsamında Kahramanmaraş SGK İl Müdürü Harun AKBALABAN firmamızı ziyaret ederek...

Öğrencilerden ‘vefa’ ziyareti

Öğrencilerden ‘vefa’ ziyareti

Bruckner Press Release

Quality, efficiency and good service - this is what makes BRÜCKNER and ARIKAN successful in Turkey

AFAD'dan Arıkan Mensucat'a Ödül

Kahramanmaraş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü AFAD'ın düzenlemiş olduğu Destek Afad Gönüllüleri...

Ar-Ge Merkezi

Kahramanmaraş ilinde tekstil sektöründe faaliyet gösteren...

2018 Satranç Turnuvası

Arıkan Mensucat'ın sponsor olduğu Türkiye Satranç Birinci Liginde...

Türkiye Kulüpler Satranç Şampiyonası

Sponsoru Olduğumuz Kahramanmaraş Satranç Spor Kulübümüz...

Satranç Şampiyonası

Türkiye Satranç Feradasyonun Düzenlemiş olduğu ...

Kojenerasyon Tesisimizin Açılışı

2016 Yılı içerisinde tesisini tamamladığımız 9 MW DOĞALGAZ ÇEVRİM SANTRALININ açıliş töreni...

Anadolu'nun En Büyük Şirketleri

Ekonomist dergisinin Türk Ekonomi Bankası (TEB) iş birliğiyle ve Turkcell'in desteğiyle düzenlediği ...

İhracat Rekortmenleri Ödülleri

Zafer Çağlayan, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği...

Okulumuzun Açılışı

Kahramanmaraş Dulkadiroğlu İlçesi Karacasu Mahallesi'nde, yaklaşık 3 milyon Türk Lirası'na mâl olan...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan

Başbakan Sn. Recep Tayyip Erdoğan Yönetim Kurulu Başkanımız Mahmut Arıkan'a ödül verdi...